בלוג ומאמרים

חיזוק מבנים

חיזוק מבנים הוא אחד המושגים המוכרים היטב למי שנמצא בתהליך ביצוע תמ"א 38 או לדיירים המעוניינים לחזק את המבנה לכל צרה שלא תבוא. מבנים שנבנו או תוכננו טרם שנת 1980 אינם עומדים בתקני הבטיחות בכל הקשור לרעידת אדמה, וחליל במקרה של אסון הדבר יכול להביא לידי הרס ומספר רק של נפגעים. לכן, בשנים האחרונות ישנה מודעות לחיזוק מבנים מפני רעידת אדמה על ידי תכנית תמ"א 38 שהיא תכנית מתאר ארצית שתפקידה לעודד חיזוק מבנים ישנים שאינם עומדים בתקני הבטיחות.

את בניינים אלה מחזקים יזמים וקבלנים הממונים על הפרויקט ותמורת חיזוק המבנה הם מקבלים זכויות לבניית דירות נוספות בבניין והדיירים מקבלים תמורת זה מגוון רב של הטבות שיכולות לשפר להם את איכות הדיור ולעלות את ערך הנכס שלהם. ההטבות אגב, הן דו כיווניות, כיוון שגם היזם זוכה להטבות מהרשויות המקומיות המעוניינות לעודד פרויקטי תמ"א 38 וגם הדיירים נהנים מהטבות שונות שסוכמו מראש עם היזם המבצע.

הזכויות של היזם במהלך ביצוע חיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38

מעבר לעובדה שהיזם מקבל זכות לבניית דירות נוספות, הוא מקבל זכויות רבות מהרשויות מבחינת מיסים, בירוקרטיה קלה יותר וכו'. למעשה, מטרת הרשויות לעודד את חיזוק המבנים ושיפור פני העיר, הרי בסופו של דבר הפרויקטים משפיעים על נראות העיר ונוחות ובטחון התושבים.

הזכויות של הדיירים במהלך הפרויקט

הדיירים הם למעשה אלה שיוצאים עם הכי הרבה הטבות מהפרויקט. ראשית, הם זוכים למבנה בטיחותי נגד רעידת אדמה, להוספה של מרפסות שמש, חנייה מסודרת, מעלית, חדרי ממ"ד, ערך הדירה שלהם עולה, שיפור תשתיות, שיפוץ חזית הבניין ועוד.

שלבי התהליך בביצוע תמ"א 38

תהליך חיזוק מבנים הוא מורכב, ולכן על היזם להיות בעל ניסיון רב בתחום ולבצע הכל לפי הספר. בשלב הראשוני יש לקבל ייעוץ מבעל מקצוע ולקבל את הסכמת כלל הדיירים בבניין, לאחר מכן יש לבצע בדיקות הנדסיות וכלכליות, יש לבחור נציג מטעם הדיירים, יש לבצע תכניות מסודרות וחתימה על ההסכם בפי עורך דין חיצוני ולאחר מכן מתחילים את שלב הביצוע של הפרויקט עם היזם.

ראה עוד: שיקום מבנים